Image and video hosting by TinyPic

9 Şubat 2009 Pazartesi

İstanbul'un Fethi....

İstanbul, iki derya arasına kurulmuş, her sengi Acem mülküne değer efsane bir şehir... 324 yılında Büyük Konstantin tarafından kurulduğunda Roma İmparatorluğu’nun başkentiydi. 1453 yılına gelindiğinde ise Bizans’ın elinde kalan son topraklar buradan ibaretti.

11 asır boyunca pek çok sefer düzenlendi İstanbul üstüne. Ama kimse onun araları kırmızı tuğlalı taş duvarlarını aşamadı. Sonunda ‘feth-i mübîn’, 21 yaşında bir Osmanoğluna nasip oldu. “Ya ben Bizans’ı alırım ya Bizans beni.” diyen Fatih Sultan Mehmed, kendi icadı toplarla sadece İstanbul surlarında değil, idarecileri o tarihe kadar yıkılamaz sanılan yüksek duvarlı şatoların arkasına gizlenmiş Ortaçağ’ın; karanlık bedeninde de gedikler açıyordu.

Hazreti Peygamber’in (sas) “İstanbul muhakkak fethedilecektir. Bu fethi yapacak hükümdâr ne güzel hükümdâr ve onun askerleri ne güzel askerlerdir.” müjdesinden etkilenen Müslümanlar da Hz. Osman (ra) devrinden itibaren şehri çeşitli kereler muhasara ettiler.

Fakat bu müjde 21 yaşındaki Fatih Sultan Mehmed’e nasip oldu. Efsane haline gelen surların aşılması için o döneme kadar görülmemiş teknikler ve silahlar kullanılmıştı.

Bu, yeni bir çağın başlangıcı demekti....(alıntı)

Hiç yorum yok: