Image and video hosting by TinyPic

15 Şubat 2009 Pazar

Titanic'te Neler Oldu ?



14 Nisan 1912’de tarihin en büyük deniz kazalarından biri yaşandı.Titanik, en yeni sistemlerle donatılarak yapılmış dünyadaki en büyük gemiydi.Yapımında, o günlerde üretilen en kaliteli çelik kullanılmıştı.Sahip olduğu teknolojik özelliklerden ötürü asla batmayacağı söyleniyordu....

Gemi, İngiltere’nin Southampton Limanı’ndan yola çıkarken, bunun ilk ve son seferi olduğunu elbette ki tahmin edilemezdi.Ne var ki, Newfoundlan’daki buzdağlarına çarptığında 1500’ü aşkın yolcusuyla birlikte Kuzey Atlantik sularına gömüldü.Cankurtaran filikalarının azlığı nedeniyle sadece 705 kişi kurtarılabildi.Bu durum tüm dünyanın tepkisine sebep oldu.


Tarihçiler merakla şu soruyu sorarlar:
Acaba Californian, Titaniktekileri kurtarabilir miydi ?

Çok geçmeden felaketi araştırmakla görevli bir komite kuruldu.Araştırmalar sırasında en çok üzerinde durulan soru şuydu: Şayet zamanında yardım gitseydi Titanik’tekiler kurtarılabilir miydi ? Bu durum Titanik’e en yakın gemi olan Californian üzerine şimşekleri çekti.Gerçekten de ortada şaibeli bir durum var gibi gözüküyordu.

Süvarisi ve Mürettebatının tanıklığına göre Californian 14 Nisan gecesi, Titanik’in de bulunduğu Kuzey Atlantik’in sürüklenen buzullarla kaplı bölgesindeyken, Londra’dan Boston’a doğru yol almaktaydı.Buzullar nedeniyle Lort, gemisinin gece “stop” etmesi emrini verdi.

Gece yaklaşık 11.00’da Californian’ın telsiz operatörü Cyril Evans, aynı bölgede bir yerlerde olduğunu bildiği Titanik’e hiç de resmi olmayan bir mesaj geçti: “Baba konuşuyor, buzlarla sarıldık ve stop ettik.” Titanik’in operatörü Jack Philips ise bu müdahaleden rahatsız olmuştu.Bütün gün geminin zengin yolcularının mesajlarını göndermek için uğraşmıştı ve sohbet edecek vakti yoktu.”Mesajı kesin! Bize engel oluyorsunuz.” Diye cevapladı.

Bütün gün çalışmış olan ve belki de bu sert cevaba biraz sıkılan Evans telsizini kapatı yattı.Californian’da sadece tek telsiz operatörü olduğundan, bu noktada telsiz temasından yoksun kalmıştı.

Titanik gece yarısı yaklaşık 12.05’te S.O.S vermeye başladığında Californian’da bunu duyabilecek ayakta kimse bulunmuyordu.Peki ya işaret fişekleri? Californian neden Titanik’in imdat işaretlerine yanıt vermemişti? Lort ifadesinde sadece bir fişeğin uçtuğunu gördüğünü vesonra yattığını söyledi.Kaptanları daha sonra başka fişekler de gördüklerini haber verdiklerinde, uykulu uykulu bunların imdat işaretleri olabileceğini düşünememiş, kaptanları da ısrar etmediği için uyumaya devam etmişti.

Titanik’in buzdağına çarpmasının ardından Californian’ın kaptanları diğer gemiden atılan bir havai fişek fark ettiler.Bir kaç saat içinde Titanik’in yardım amacıyla ateşlediği 7 fişeği daha gökyüzünde gördüler.Kaptan Stanley Lort bunlara rağmen yerinden bile kımıldamadı.

Californian, tarihçi Leslie Reade’nin söyzleriyle, tarihe “yerinden bile kımıldamayan gemi” olarak geçti....


Kaynak :
www.aktifblog.com/yerinden-bile-kimildamayan-gemi


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Okumuştum bunu bir yerde.Gerçekten çok üzücü.Titanic filmini 27 kere izlemiş biri olarak bu konuyla fazlasıyla alakalıyım :)