Image and video hosting by TinyPic

14 Mart 2009 Cumartesi

Hasretimize cevap bekliyoruz...

Az önce Beyaz Show'da,Mahsun Kırmızıgül ve Beyaz arasında "Neden,Fatih Sultan Mehmetler'in filmi bu ülkede çekilmiyor...?" diye bir konu geçti.

Aklıma geldikçe,beni de çıldırtan bir meseledir bu.

Bizler,yeri göğü tarih fışkıran bir coğrafyanın ve dünyaya aşklarıyla,yürekleriyle,bilekleriyle meydan okuyan dev insanların torunlarıyız...

Altın sayfalarla kaplı olan geçmişimiz ve tarihimiz :
" Beni tanıyın ve dünyaya tanıtın,anlatın..!" diyerek asırlardır adeta feryad ediyor...


Çağımızda,herhangi bişeyi insanlara ve özellikle gençlere en iyi anlatmanın yolunun Beyaz Perdeden geçtiğini bilmeyenimiz yok...


Tartışmasız,Amerika'nın sempati toplama adına yeryüzündeki insanlar'a karşı

kullandığı en büyük silahı Hollywood'dur...

Yani politikacılarının yapamadığı "gönülleri fethetme" misyonunu bugün
Hollywood yapıyor...


Böyle bir gücü var Beyaz Perde'nin...

Hollywood kadar olamazsak da,biz de sağlam filimler yapabiliyoruz.

Peki biz neden zırttırı pırıtık filmlere milyon dolarlar harcıyoruz da,aklımıza koca Fatih Sultan Mehmed'in dünyanın kaderini değiştiren fethini veya Mevlana'nın aşk ile dolu olan insanüstü sözlerini ve hayatını sinemalara taşıyamıyoruz ?

Bugüne kadar bu önemli mesele neden düşünülüp de icabı yerine getirilmedi ?

Dünya'nın keşfetmeyi beklediği bu devler gibi onlarca,yüzlerce örneklerimiz var.

Kültür bakanlarımız,Turizm bakanlarımız,yönetmenlerimiz veya kimse kim,ülkenin bu kanayan yarasına artık merhem olsunlar,milletimizin hasretine,özlemine cevap versinler.Bekliyoruz...


Yazan : hakan can

17 yorum:

-mka- dedi ki...

Fragmanı; "arkasında mahşerî bir kalabalığı andıran akıncıları kendisine fon yapmış, eski ordu marşı eşliğinde dört nala koşup gelen beyaz bir atın üstünde, altın sırmalı kaftan giymiş bir yiğidin görüntüsü" olan bir film, ne de güzel olurdu değil mi..

Bekliyoruz..

-mka-

Moonish (moonsun) dedi ki...

Keske nerdeeee bunu hayata gecirecek zihniyet bizim bakanlarda :((

Hakan bu arada o paketin icinde bisey yookkk, o ordugum atkinin ta kendisi :)) Sadece kurdeleyle bagladim :)) Iyi gecelerr :)

Yaşamkafe dedi ki...

-mka,tarif ettiğin sahneyi gözümde canlandırdım fevkalade.
Şimdiden gişe rekorları kıracak gibime geliyor...:))

-Moonish,atkı hediye paketi gibi duruyor,rengi süper..
Bence sen hiç dokunma ona öylece dursun,bozulmadan..:))

kardelen dedi ki...

Tüm dünyanın kıskanarak baktığı bir geçmişimiz var ama kimse hatırlamıyor sanki. İstanbulun fethini anlatan bir film ne kadar güzel olurdu...

sihirlirloklava dedi ki...

o kadar doğru ki...üstelik adamların hiçbir tarihleri yok.ama her filmde mutlaka dalgalanan bir amerika bayrağı,kilise ve mc donalds görürüz.o kadar ki nerdeyse New york a gitsem hiç kaybolmadan yolumu bulurum yani.bütün caddeleri öğrendik:))

Yaşamkafe dedi ki...

-Elif,dediğin gibi İstanbul'un fethini anlatan bir filme hepimiz hasretiz..

-Ve sihirlioklava,O kadar Hollywood filmini beğeniyle izledim ki,ben de Amerika'nın herbir tarafını avcumun içi gibi bilirim...:))

mgurdal dedi ki...

120, Elveda Rumeli gibi tarihi içerikli film ve diziler çekilse de, malesef bunlar olması gerektiği sayıda değil.
Umarım tarihimizle ilgili, daha fazla film çekilir.
Bu arada Hakan bu sefer de ben seni mimledim.
Bakınız:http://mgurdal.blogcu.com/bizi-mutlu-eden-seyler-mimi_38533201.html

Yaşamkafe dedi ki...

mgurdal-İyi geceler hocam,ilk fırsatta mimine cevap yazarım...tşk.

Kasap dedi ki...

helal olsun abi güzel yazı ,aynen katılıyorumda bütçemi kısıtlı diye düşünüyorum ,sonra diyorum ki hiç te değil,dandik filmlere dünya para akıtılıyor ,en önemli kişilerin hayatları söz konusu olduğunda bütçe olmayıveriyor,yada imkanlar kısıtlı oluyor,millete veriyorlar aşk filmlerini film diye izliyorlar :)

aşk dediğide 1-2 sevişme sahnesinden ibaret :)

Yaşamkafe dedi ki...

Kasapcım,aslında bu bütçe için herkesin elini cebine atıp dünya standardlarında bir film yapmak,Türkiyemizi ve insanımızı daha iyi tanıtmak adına büyük bir adım olacaktır...

Bütçe derken en başta devletimizin burada sağduyulu davranması gerekir veya Turizm bakanlığı reklamlar için milyon dolarlar harcayacağına yapsın harika bir film,bak nasıl insanlar Ege'ye,Akdenize akın ediyorlar...:))

Cüzzamlı Melek dedi ki...

aşağılık kompleksi had safhada olan bi toplumuz. kimse kıçını yırtmasın, bu böyle.
fatih sultan mehmet gibi bir lider çıkarmış kaç devlet var dünyada? bizim dışımızdaki tüm devletler bunu gayet güzel kullanmıştır. filmler, belgeseller...
bugün azına edilen caaanım istanbul'un fethedileceği günün ve saatin dahi önceden tespit edildiğini biliyoruz. istanbul'un her bir karışı derin maneviyatı barındırmaktadır. bknz. Akşemseddin hz.
bi de şimdiki haline bakın.
bizim ucube, entel, ödüllü yönetmenlerin kafası tek şeye çalışır: ülkeme nasıl bok atsam da, batının poposunu nasıl yalasam da ödül alsam...
hadi bizim kültürümüzü geçtim, istanbul'un fethi çağ açıp çağ kapatan bi olay. tut ki, çekildi. kaç kişi izler?
lütfen, recep ivedik var. o bizden biri.
şahsen ben, 120 varken recep'e giden çocukluk arkadaşımın azına sıçtım geçenlerde. bu kadar mı mal olduk biz ya?!
üslubum hoşa gitmediyse üzgünüm. bu da benim ama. dilersen yayınlama.
ama şunu söyliyim, biz Türk olmayı unutmak yerine daha da sahipleniyoruz. kürt ve benzeri faşistlere ısrarla duyurulur.

Yaşamkafe dedi ki...

Sevgili cüzamlı melek,uzun ve manidar yorumun için sana teşekkür ederim,yazdıklarının son cümlesi hariç hepsine katılıyorum...Son cümlen hakkında benim söyleyeceklerim,bu ülkenin lazı,çerkezi,kürdü,alevisi,sünnisi,başı açığı,başı kapalısı bunların hepsini genelleme yaparak bir kefeye koyup işte şunların hepsi faşisttir,işte bütün sünniler veya bütün aleviler veya bütün başı örtülü olan gençlerimiz yobazdır,veyahut ta ateist olan insanlardan adam çıkmaz diye damga vuramayız...
Hepsinin içinde iyiler ve kötüler var,genelleme yapıp ayrım gayrım yapmaya kalkarsak bu ülkeye en büyük darbeyi bizler kendi elimizle indirmiş oluruz...

Hepimiz bu toprakların çocuklarıyız ve gül gibi geçinmesini bileceğiz,bu benim görüşüm tabi ve sanada yorumun için tekrar teşekkürler ediyorum.

esen kal...

Adsız dedi ki...

Umarım bu hasretimiz son bulur,elinize sağlık beğeniyle okudum...

-mka- dedi ki...

"aşağılık kompleksi had safhada olan bi toplumuz... biz Türk olmayı unutmak yerine daha da sahipleniyoruz."

"Hepsinin içinde iyiler ve kötüler var,genelleme yapıp ayrım gayrım yapmaya kalkarsak bu ülkeye en büyük darbeyi bizler kendi elimizle indirmiş oluruz.."

Eyvallâh..

Dün bir gazetede "faşist olmayan Türk" kavramının oksimoron olduğunu savunan ve "hayatının her alanında milliyetçi tavırlar alan bir Türk'ün faşist olmaması bir mucize sayılmalıdır" diyen bir yazara rastladım. (Bkz. Serdar TURGUT, 14.03.2009)

Hâla anlamlandıramadım yazıyı ama; Türk'ün tarihi 5.000 yıl öncelere gitse de, yazılan, konuşulan ve öykünülen tarihi Talas Savaşı'ndan başlatılır.. Sırf bu sebeple dâhi, "Türk" ile "faşizm"in oksimoron olduğu/olması gerektiği -dinî referanslar baz alınarak- iddia edilebilir.. Ve bence isabetli de olur..

Tarkan filmlerindeki "Türk" tipine kim sahip çıkabilir ki? Tam mânasıyla bir vandalizm ve kıyısından köşesinden faşizm sergilenmiş, ve bana göre oldukça da komik anlatımlar ve anlayışlar var.. Filmin tekniğinden gelen komiklik, filmin ana temasının komikliğine de az katkı sağlamıyor değil, ayrıca..

Mümtaz'er TÜRKÖNE'nin de dediği gibi; "kangal köpeği bile bozkurttan daha Türk'tür.."

Filme gelince; "Tarkan" tipi bir Türk'ten ziyâde, Edebâli tipi bir bilge daha fazla çağrıştırıyor Türk'ü.. Ve film, bu çatı altında çekilmelidir, bence..

Tarkan'ın, vikingleri ya da çinlileri kılıçtan geçirmesi sahnesi bize övünç kaynağı olabilir ama;

"Yağız Osman tuğ dikince Söğüt'e,
Edebâli gül yolladı yiğide"

sahnesinin vereceği haz ve gurur çok daha fazladır, bana göre..

-mka-

Yaşamkafe dedi ki...

"Türk olmayı unutmak yerine daha da sahipleniyoruz." cümlesine ben de bir anlam veremedim.
Türk olduğumuz için gururluyuz ve elbette türklüğümüze sahip çıkacağız...Kalkıp da elin ingilizine ,yunanına sahip çakacak halimiz yok ya..
Ve bu topraklarda yaşayan herkes bizim canımızdır,kanımızdır,yarimizdir.Yeter ki dürüst olsun...

AskinAy dedi ki...

bende biraz izleme firsati buldum beyaz showu ama tamamini izleyemedim malesef,bende dilerimki bu istegimizi duyan olur insallah...

Yaşamkafe dedi ki...

İnşallah Aşkınay,inşallah..:))